3. mart – Dan patriotske lige Kakanj: Položeno cvijeće na Mostu šehida, pred kućom Salihbegovića i u Gradskom spomen-parku

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Program obilježavanja 3. marta – Dana patriotske lige Kakanj započeo je polaganjem cvijeća na Mostu šehida i okupljanjem pripadnika Patriotske lige Kakanj pred kućom Salihbegovića, gdje je u noći 3. marta 1992. godine okupljena prva organizovana oružana kakanjska formacija – četa “Bosna”.

Prisutnima su se obratili načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo i komandant Fadil Imamović, član štaba Patriotske lige Kakanj, jedan od komandanata Općinskog štaba odbrane Kakanj, komandant 311. lahke brigade i jedan od komandanata 329. brdske brigade.

Programu obilježavanja prisustvovali su i učenici OŠ “Mula Mustafa Bašeskija”, koji su polaganjem cvijeća i pažljivim slušanjem historijskog osvrta na ovaj vrlo značajan datum iskazali interesovanje da čuju i nauče istinu o Odbrambeno-oslobodilačkom ratu i ulozi kakanjskih boraca.

Cvijeće je potom položeno i na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata ‘92.-‘95. i Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašitičkog rata ‘41.-‘45.

Za danas je također zakana svečana skupština u povodu 28. godišnjice Patriotske lige Kakanj sa početkom u 14:30h u maloj sali Doma kulture, a potom i Čas historije u Muzeju Kaknja od 15:00h.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin