Amila Delibašić, korisnica podsticaja „Pokreni svoj posao“: „Najvažniji su spremnost i htijenje“

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U okviru podsticajnog projekta „Pokreni svoj posao“ kojim Općina Kakanj svake godine  zainteresovanim aplikantima pruža nesebičnu podršku na putu osnivanja i razvijanja vlastitog biznisa, ove godine su potpisani ugovori sa 24 korisnika.

Jedna od njih je i Amila Delibašić, vlasnica suvenirnice „Čarobni kutak“ u sklopu koje se bavi rukotvorinama na materijalima kao što su drvo, staklo i tekstil. U namjeri da saznamo nešto više o samoj djelatnosti i njenom radu, odlučili smo kroz razgovor doći do konkretnijih informacija.

„U sklopu suvenirnice izrađujem proizvode od drveta, vršim doradu tekstila, bojenje marama, majica, oslikavanje haljina – ukratko, oslikavam na gotovim proizvodima. Najviše je zastupljen dekupaž na drvetu. Osim toga, tu je i oslikavanje na staklu, izrada nakita, bižuterija (ogrlice, narukvice, rajfovi), te ukrasa za kuću, kao što su jastučići i ikebane. Dakle, sve što se svrstava u ručni rad“, pojašnjava Amila. 

Na pitanje šta je poslužilo kao inspiracija za pokretanje jednog ovakvog biznisa odgovara:

„U potrazi za nekim hobijem koji će mi poslužiti kao ispušni ventil, počela sam istraživati šta je to čime bih mogla kvalitetno popuniti vrijeme. Tako sam došla do dekupaž tehnike. Ozbiljniji rad je započeo pred obilježavanje 08. marta, kada sam poklonima odlučila iznenaditi porodicu i užu rodbinu. Pošto su uslijedile pozitivne reakcije, po preporukama se javljaju i prve narudžbe. S obzirom na proširenje obima potražnje, odlučila sam iskoristiti podsticaj koji pruža Općina Kakanj“.

O konstantnoj pomoći koju Općina Kakanj pruža za razvijanje poduzetničke inicijative kaže: „Svima nama je potrebna ta inicijalna kapsula. Svako od nas se u početku susreće sa dilemom otkuda osigurati početna finansijska sredstva, naročito ona bespovratna. Stoga podrška kroz projekat „Pokreni svoj posao“ nije nimalo zanemariva“.  

U vremenu kada je trend odlaska iz naše zemlje u popriličnom zamahu, Amila odlučuje ostati ovdje i odvažiti se da ostvari svoj izvor zarade.

„Većina naših ljudi kaže kako se na taj korak odlučuje zbog dobrobiti djece. Međutim, vremenom vi pod pritiskom modernog društva, novog sistema i silnih potreba gubite konekciju sa njima. Mislim da građani Kaknja koji imaju ideju i vjeruju u sebe, a spremni su na rad, trebaju maksimalno iskoristiti svaku moguću pogodnost. To ponajviše zbog toga što lokalna administracija izražava puno razumijevanje za potrebe aplikanata. Meni je, recimo, ispočetka prepreku predstavljao strah od neuspjeha. No, on je iščezao zahvaljujući beskrajno ukazanoj podršci, ponajviše onoj moralnoj. Općina Kakanj je otvorena za sve vrste savjeta, nedoumica i potreba“, za kraj zaključuje Amila.

Za sve one koji žele doći do nekog od proizvoda iz Amilinog asortimana, na raspolaganju su Facebook stranica Nakit „Čarobnolija“ i lični profil Amila Jašarspahić-Delibašić.

Također, ponudu navedenih proizvoda građani će moći pogledati u vidu ulične izložbe na štandu tokom trajanja predstojeće kulturno-sportske manifestacije „Kakanjski dani 2019“.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin