Još jedan novitet: Učeniku koji se školuje za deficitarno zanimanje Općina Kakanj će dodijeliti stipendiju u iznosu od 1.000 KM, a studentu 1.500 KM

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Općina Kakanj je jedna od rijetkih lokalnih zajednica u BiH koje iz svog budžeta izdvajaju novčana sredstva u svrhu stipendiranja i studenata (800 KM) i učenika srednjih škola (300 KM), a uz sve to Općina Kakanj sufinansira i troškove doktorskog studija. Na ove činjenice treba dodati još jedan novitet – stipendije za studente i učenike koji se školuju za deficitarna zanimanja u iznosima od 1.500 KM, odnosno 1.000 KM. Za tu svrhu ukupna budžetska stavka za stipendije za tekuću godinu povećana je sa 125.000 KM na 162.500 KM za studente, odnosno sa 60.000 na 90.000 KM za učenike.

“Ovo je svojevrsni pilot-projekat i na području ZDK, ali i šire, na području BiH. Kroz ovu aktivnost uspostavljamo direktnu vezu između privrede koja iskazuje potrebu za određenim deficitarnim zanimanjima i učenika/studenata koji kod odabira zanimanja žele odabrati ono zanimanje s kojim će najbrže, praktično odmah nakon školovanja, dobiti posao. Godinama se u našem društvu priča o gomilanju kadrova za koje ne postoji potražnja na tržištu rada, međutim da bismo mlade ljude stimulisali da biraju deficitarna zanimanja treba im dati svojevrsni stimulans u obliku stipendija, a uz to naravno neće biti nikakvih umanjenja broja i iznosa stipendija za one koji biraju neka druga zanimanja. Dakle, svaki student treba i zaslužuje stipendiju bez obzira šta studirao (800 KM), a oni koji odaberu deficitarno zanimanje dobit će stipendiju koja je za studente skoro duplo veća (1.500 KM). Iznos općinske stipendije za srednje škole iznosi 300 KM, a za one učenike koji odaberu deficitarno zanimanje iznos stipendije je 1.000 KM”, rekao je načelnik Općine Kakanj.

Učenik/student koji na osnovu deficitarnog zanimanja dobije općinsku stipendiju potpisuje s Općinom Kakanj ugovor o stipendiranju do kraja svog školovanja bez obaveze da se svake godine ponovo javlja na konkurs. Dakle, Općina Kakanj će ga stipendirati tokom njegovog cjelokupnog školovanja za deficitarno zanimanje uz obavezu učenika /studenta da iz godine u godinu dostavlja dokaz o ispoštovanim uslovima iz odluke o stipendiranju.

Deficitarna zanimanja su ona zanimanja za koja trište rada iskazuje potrebu. Za svaku školsku/akademsku godinu načelnik će, na osnovu podataka Zavoda za zapošljavanje i Udruženja poslodavaca, određivati deficitarna zanimanja za koja će se dodjeljivati stipendije.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin