U posljednja tri kvartala proizvedeno 527.928 litara svježeg kravljeg mlijeka, isplaćeno 73.532,86 KM podsticajnih sredstava za prozvođače mlijeka i plastenike

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Nakon proteka određenog monitoring perioda, Služba za privredu, urbanizam i zaštitu okoline Općine Kakanj sačinila je presjek dosadašnjih rezultata u pogledu općinskih podsticaja za poljoprivrednu djelatnost.

Tako je u IV kvartalu 2018. godine, kao i tokom prva dva kvartala 2019. godine ukupno prijavljeno 527.928 litara svježeg kravljeg mlijeka za općinski podsticaj za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka, odnosno isplaćeno 49.834,36 KM općinskih podsticajnih sredstava.

Ništa manje nije značajna ni informacija da je tokom tekuće godine općinski podsticaj za plasteničku i stakleničku proizvodnju odobren za čak 97 poljoprivrednih proizvođača.

Odobrena sredstva za navedeni općinski podsticaj iznose 23.698,50 KM, a ukupna prijavljena površina pod plasteničkom proizvodnjom broji 14.671 m2.

Treba istaći i to da je jedan od najvećih proizvođača u oblasti plasteničke proizvodnje na području općine Kakanj samostalni poljoprivrednik Šolbić Amir iz Paočina, koji je zahvaljujući Općini Kakanj registrovao poljoprivredu kao osnovnu djelatnost, te ostvaruje pravo i na kantonalne podsticaje. Pored plasteničke proizvodnje, imenovani se bavi proizvodnjom jagodičastog voća, te pčelarstvom. Isto tako, uz pomoć Općine Kakanj pokrenuo je proceduru dobijanja certifikata organskog proizvođača.

Također, zahvaljujući podsticajima Općine Kakanj, nastavljena je i proizvodnja zelenog feferona za njemačku firmu Carl Kuhne, gdje se očekuje proizvodnja preko 100 tona ploda.

Općina Kakanj i ove godine omogućava općinski podsticaj za registraciju poljoprivrede kao osnovne djelatnosti, a do sada su registrovana 3 samostalna poljoprivrednika.

Podsjećamo, trenutno je aktuelan općinski podsticaj za sufinansiranje nabavke nove mehanizacije, opreme i aparata u poljoprivredi za samostalne poljoprivrednike koji su u 2018. i 2019. godini nabavili novu poljoprivrednu mehanizaciju, opremu i aparate.

Isti je dostupan za sljedećem linku:

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za odobravanje i dodjelu podsticajnih sredstava za sufinansiranje nabavke nove poljoprivredne mehanizacije, priključaka, aparata i druge opreme u poljoprivredi

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin