Kakanj uspostavlja saradnju s Poljskom: Predstavnici općina Kakanj, Novo Sarajevo i Konjic boravili u posjeti Okrugu Ležajsk, Republika Poljska, u cilju uspostavljanja buduće saradnje

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Na inicijativu i poziv Predsjednika Okruga Ležajsk (Republika Poljska) Mareka Sliža, delegacije općina Kakanj, Novo Sarajevo i Konjic boravile su u studijskoj posjeti Okrugu Ležajsk, kojeg čine pet općina, a u cilju razvijanja i jačanja veza između lokalnih zajednica Evropske unije, uspostave i održavanja partnerskih i prijateljskih odnosa, te razmjene iskustava i informacija u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, sporta, turizma, socijalne politike i dr, kao i provedbe zajedničkih projekata.

Veliku ulogu, doprinos i pomoć u realizaciji ove posjete dale su Fondacija „Solunska braća – Ćirilo i Metodije” iz Poljske i Fondacija „Bosnian Representative Association for Valuable Opportunities – BRAVO” iz BiH, koje su kao partnerske organizacije, realizirale brojne projekte koji se finansiraju iz fondova Evropske unije.

Ističemo da Republika Poljska trenutno predsjedava Berlinskim procesom, a do sada je povukla skoro najveća sredstva iz fondova Evropske unije.

Delegacije Kaknja, Novog Sarajeva i Konjica su posjetile gradove Rzeszów (glavni grad regiona) i Przemyśl, te općine Ležajski i Nowa Sarzyna.

Tokom posjete održani su brojni sastanci, a posebno izdvajamo sastanke s upravom Okruga Ležajsk, te poduzetnicima iz Okruga Ležajsk (Browar, Ciech, Hortino, BMF Polska, Fabryka Maszyn, Elektrociepłownia Nowa Sarzyna, Silikony, Styropianek, Agencja Nieruchomości Alicja, Stare Miasto Park, PSS Społem, Spółdzielnie Socjalne: Bajkolandia, z Giedlarowej), na kojima su predstavljene općine Kakanj, Novo Sarajevo i Konjic, te prezentirani njihovi prirodni, privredni, turistički i drugi potencijali, kao i mogućnosti za investiranje u pomenutim općinama.

Općinske delegacije su posjetile i muzej Okruga Leżajsk, izložbu igračaka, obrazovne institucije (srednjoškolski kompleks, tehničku školu i specijalni obrazovni centar u Ležajsku), manastir Bernardynów u Leżajsku, Dom za samozapošljavanje u Jelni, pogon za radne aktivnosti i sirotište u Novoj Sarzyni, vrtić za djecu sa invaliditetom, vatrogasnu službu, bolnicu i udruženje žena u Ležajsku…

Odigrana je i prijateljska utakmica u malom nogometu između zvaničnika lokalnih vlasti, u kojoj je ekipa općina iz BiH pobijedila nakon neriješenog rezultata i izvođenja penala, a pehar je uručen delegaciji Općine Kakanj.

18. januara 2020. godine u Gradu Przemyśl, načelnici Kaknja, Novog Sarajeva, Konjica, Ležajska i Przemyśla, Predsjednik Okruga Ležajsk, te predstavnici Fondacije „Solunska Braća – Ćirilo i Metodije” iz Poljske i Fondacije „Bosnian Representative Association for Valuable Opportunities – BRAVO” iz BiH potpisali su pismo namjere o budućoj saradnji. Prilikom potpisivanja navedenog dokumenta bili su prisutni i brojni visoki zvaničnici Republike Poljske (direktor Caritasa, direktor Erasmus programa, državni poslanik, načelnici općina …), koji su u svojim obraćanjima izrazili punu podršku predmetnim aktivnostima i uspostavi buduće saradnje.

“Izuzetno je važna uspostava saradnja s gradovima iz Poljske, države koja najviše koristi fondove EU. Uspostavili smo prijateljstvo sa osobama koje su spremne da pomognu našoj općini da piše projekte i povlači sredstva iz drugih fondova kao što to oni rade. Dogovorena je i saradnja na polju poljoprivrede, tako da će se uskoro organizovati posjeta naših poljoprivrednika općini Ležajsk. Također očekujemo u toku godine uzvratnu posjetu naših prijatelja iz Poljske”, rekao je načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo.

Posljednjeg dana posjete, predsjednik Okruga Ležajsk i načelnik Općine Kakanj potpisali su poseban dokument o budućoj saradnji između Okruga ležajsk i Općine Kakanj, te dogovorili konkretne aktivnosti u vezi realizacije određenih projekata koji se finansiraju iz EU fondova, posjete kakanjskih poljoprivrednika Poljskoj, razmjene učenika, uzvratne posjete delegacije Okruga Ležajsk Kaknju…

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin