Kantonalni ministri u posjeti Kaknju: Zanimljive teme razgovora – formiranje obdaništa u osnovnim školama, obnova sale za tjelesni odgoj u područnoj školi Termoelektrana, zapušteni i zaboravljeni stari školski objekti…

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U posjeti Kaknju danas su boravili ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić i ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović.

Na sastanku koji je upriličen u uredu načelnika Općine Kakanj Aldina Šljive razgovaralo se o nekoliko važnih tema iz oblasti obrazovanja.

Razgovaralo se o inovativnim pilot-aktivnostima Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK koje se odnose na otvaranje odjela za predškolski odgoj u osnovnim školama koje imaju dovoljno prostora za tu svrhu. Plan je da se takva aktivnost realizira u jednoj od kakanjskih osnovnih škola, a takva aktivnost bi se širila i na druge škole. Prostor, adekvatan stručni kadar i ostale preduslove osiguralo bi Ministarstvo, a Općina Kakanj bi pomogla u adaptaciji i prilagodbi prostorija.

Dogovorene su i zajedničke aktivnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Općine Kakanj na planu dodatne edukacije učenika u školama u vezi sigurnosti u saobraćaju, te o problemima koji se odnosi na prisustvo pasa lutalica na ulicama.

Razgovaralo se i o zapuštenoj imovini kojom raspolaže Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. Naime, u Kaknju postoji nekoliko napuštenih školskih objekata poput stare školske zgrade u Donjem Kaknju, školske zgrade u Kraljevoj Sutjesci, školskog objekta u Bukovlju… Zaključeno je da se pokrenu aktivnosti kako bi ovi objekti dobili novu namjenu (npr. stanovi, društvene prostorije i sl).

Tokom razgovora načelnik Aldin Šljivo je insistirao na uvrštavanju trošne fiskulturne sale u područnoj školi Termoelektrana u planove ulaganja koje priprema nadležno ministarstvo, te je tražio da se izdvajaju veća novčana sredstva za održavanje školskih objekata.

Upriličena je i posjeta novoizgrađenom parohijskom domu u Kaknju. Za izgradnju parohijskog doma Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK je izdvojilo 20.000 KM, a najavljena je i dodatna podrška.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin