Kvalitet zraka u Kaknju: Proglašena epizoda pripravnosti

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Općinski načelnik Aldin Šljivo, u svojstvu predsjednika Operativnog štaba Općine Kakanj za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, proglašava epizodu pripravnosti na području Kaknja.
Odluka o proglašenju epizode pripravnosti donesena je na osnovu mjerenja koja su pokazala prekoračenje graničnih vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te činjenice da je Federalni hidrometeorološki zavod proglasio stabilnu vremensku situaciju karakterističnu po sporom pomjeranju atmosferskog pritiska, slabom vjetru i pojačanoj temperaturnoj inverziji.

Epizoda je usvojeni međunarodni termin, a odnosi se na vremenski ograničen period trajanja povišenih koncentracija zagađujućih materija u zraku.
Epizoda pripravnosti ima za cilj prevenciju daljnjeg zagađenja zraka i zaštitu zdravlja ljudi.

Radi se o prvoj fazi koja podrazumijeva poduzimanje blažih mjera u odnosu na mjere koje se poduzimaju u slučajevima potrebe za proglašenjem epizoda upozorenja ili uzbune.

Tokom trajanja epizode epizode pripravnosti građanima Kaknja, posebno starim i iznemoglim licima, bolesnim osobama i drugim osjetljivim kategorijama, upućujemo preporuku da smanje kretanje na što je moguće manju mjeru, posebno u blizini saobraćajnica, ložišta, dimnjaka i sl. Ovaj apel odnosi se na stanovnike gradskih i prigradskih naselja, ali i na mještane u selima obzirom na prisutnost velikog broja kotlovnica.

Preporučujemo izbjegavanje nepotrebnog boravka na otvorenom prostoru u područjima zagađenog zraka, te boravak u planinskim predjelima.

Apelujemo na vozače da smanje korištenje privatnih automobila.

Preporučuje se smanjenje emisija iz proizvodnih i energetskih postrojenja, kućnih ložišta i ostalih izvora korištenjem ekološki prihvatljivijih energenata (drvo, električna energija). Sugerišemo da se ne smije vršiti spaljivanje kućnog otpada u kotlovnicama.

O prestanku epizode pripravnosti javnost će biti blagovremeno obaviještena. Prestanak epizode pripravnosti može biti proglašen ukoliko dođe do promjene vremenske situacije ili ukoliko dođe do pada vrijednosti koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Za vikend besplatan prevoz do Ponijera i nazad

Uvažavajući potrebu da se građanima Kaknja omogući boravak na Ponijerima tokom zimskog perioda karakterističnog po povećanim vrijednostima zagađujućih materija u zraku, Općina Kakanj svake godine vikendom obezbjeđuje besplatan prevoz do poznate kakanjske vazdušne banje.

Besplatan prevoz autobusima će se vršiti u dane vikenda, 25. i 26. januara 2020. godine.

Polazak je u 9:00 ispred sahat-kule, a povratak je u 16:00 sati.

Prevoz je besplatan, a potrebno je izvršiti prijavu odlaska na Ponijere putem telefona sa brojem 032/771-800 – lokal 882 (prijave se primaju radnim danom od 7:00 do 14:30 h).

Prevoz će se vršiti ukoliko broj prijavljenih građana po jednom danu bude minimalno 20.

Troškove prevoza plaća Općina Kakanj.

Pojašnjenje: Kako pronaći podatke o kvalitetu zraka u Kaknju?

Zbog čestih problema u smislu prekida konekcije zbog čega se na web-stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda pojavljuje natpis “mjerna stanica u Kaknju ne radi”, premda je stanica u funkciji, podatke o kvalitetu zraka objavljujemo kroz članke na službenoj web-stranici Općine Kakanj. Podaci se objavljuju odmah nakon očitanja za proteklih nekoliko sati. Članci u kojim se objavljuju izvještaji o kvalitetu zraka su vidljivi odmah po otvaranju stranice u rubrici Aktuelnosti i Eko-slika.

Podaci se već duži vremenski period objavljuju i na linku http://kakanj.gov.ba/v5/kvaliteta-zraka/. Radi se o podacima koji se objavljuju nakon očitanja i analiza.

Radi lakšeg pronalaska linkova na kojima se mogu pronaći podaci o kvalitetu zraka objavljujemo foto pojašnjenje. Ukoliko web-stranicu Općine Kakanj posjećujete preko računara link za podatke o kvalitetu zraka se nalazi u vrhu, u glavnom meniju. Ukoliko stranicu posjećujete preko mobitela link se nalazi u dnu stranice.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin