Majske godišnjice: 8. maja 1992. godine održana posljednja sjednica Skupštine opštine Kakanj, formiran Krizni štab

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

24. decembra 1990. godine, nakon prvih demokratskih izbora, konstituisana je Skupština opštine Kakanj. Za prvog predsjednika višestranačke Skupštine opštine Kakanj izabran je Kemal Čelebić. Prva radna sjednica SO održanaje 28. januara 1991. godine.

Posljednja sjednica Skupštine opštine Kakanj (SO) održana je 8. maja 1992. godine kada je formiran  Krizni štab SO zbog  ratnog okruženja i negativnih posljedica rata koje su se osjećale i u  Kaknju.

12. juna 1992. godine Krizni štab je preimenovan u Ratno predsjedništvo Skupštine opštine Kakanj. U sastavu Ratnog predsjedništva bili su predsjednici lokalnih političkih stranaka, kao i nosioci određenih resora SO.

Ratno predsjedništvo se sastajalo dva puta sedmično, a po potrebi i češće. Razmatralo je pitanja bezbjednosti, pitanja snabdijevanja privrednih kolektiva gorivom i osnovnim repromaterijalom kako bi se koliko-toliko radilo i proizvodilo, te pitanja snabdijevanja stanovništva prehrambenim proizvodima.

Odmah nakon osnivanja, Ratno predsjedništvo je donijelo nekoliko važnih odluka koje su se odnosile na zabranu izvoza stoke i mesa izvan područja Kaknja, na snabdijevanje izbjeglica, oduzimanje svih roba koje se prodaju na nelegalan način itd.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin