Najava: Obilježavanje “Zlatnog septembra” – mjeseca podizanja svijesti o dječijem raku

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Četrnaestog septembra u Kaknju će biti realizirana aktivnost obilježavanja “Zlatnog septembra” – mjeseca podizanja svijesti o dječijem raku.

U terminu od 12 do 17 sati ispred kakanjske pošte bit će dijeljeni promotivni materijali i zlatne vrpce, dok će u Domu kulture Kakanj u 19 sati biti prikazan dokumentarni film “Velika bijela kuća”, koji govori o ličnim iskustvima mladih osoba i njihovim životnim borbama.

Septembar je mjesec podizanja svijesti o raku kod djece, a simbolizira ga zlatna vrpca. Ovo je godišnji međunarodni mjesec tokom kojeg se aktivno prikuplja podrška, sredstva i podiže svijest o dječijem raku i njegovom utjecaju na život oboljelih i njihovih porodica. Osnovao ga je 2010. godine bivši američki predsjednik Barack Obama, a primarno ga obilježavaju domaće i međunarodne nevladine organizacije.

Ovogodišnji slogani kampanje su “Život poslije raka” i “Borba se nastavlja”.

Rak u djetinjstvu ostavlja duboke i trajne posljednice na rast i razvoj djece, kao i na njihove porodice i prijatelje. U periodu kada bi se mladi trebali fokusirati na polazak u školu, igru i druženje, ako imaju rak, njihov fokus je na lijekovima, operacijama i životu koji im je preostao.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin