Nastavlja se ekonomska podrška porodicama pogođenim klizištima i poplavama u 2014. godini

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U okviru Programa za oporavak od poplava, koji finansira Evropska unija, u prostorijama Općine Kakanj potpisan je protokol o saradnji kojim se nastavlja ekonomska podrška porodicama pogođenim klizištima i poplavama u 2014. godini.

Ekonomska podrška podrazumijeva, između ostalog, dodjelu paketa podrške iz oblasti poljoprivrede porodicama koje su ispunile uslove za učešće u Programu.

Tako su na području općine Kakanj tri porodice već podržane s paketima podrške iz oblasti poljoprivrede i s njima je potpisan i aneks ugovora o uređenju međusobnih odnosa.

Radi se o korisnicima Pušćul Hidajeti, Aždajić Augustinu i Fejzić Vehbiji kojima će biti dodijeljen repromaterijal, te stručna i tehnička pomoć za oblast plasteničke proizvodnje i oblast pčelarstva. Pored ove tri porodice, pakete poljoprivredne pomoći primit će još dva korisnika.

Podjsetimo, kroz stambenu komponentu Programa za oporavak od poplava, u Kaknju su izgrađeni novi domovi za sedam porodica, dok je sanirano deset stambenih jedinica oštećenih u poplavama i klizištima 2014. godine.

Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje predstavlja nastavak napora Evropske unije na ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine.

Program, započet u septembru 2017. godine, ima za cilj da stambeno zbrine i ekonomski osnaži najugroženije porodice čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima.

Vrijednost Programa je 15 miliona eura, a finansira ga Evropska unija u iznosu od 12.5 miliona eura, u saradnji sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine, Vladom Republike Srpske, Vladom Zeničko-dobojskog kantona, UNDP u BiH i lokalnim vlastima.

Program implementira UNDP u BiH zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI) i partnerskim općinama i gradovima.

Program se implementira u 44 općine/grada u oba entiteta BiH.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin