Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH: Svečano otvorena 7. po redu zgrada socijalnog stanovanja u naselju Varda

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U sklopu Programa obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH, danas je upriličeno svečano otvorenje 7. po redu zgrade socijalnog stanovanja u naselju Varda.

Vrijednost projekta iznosi 593.241 KM. Realizaciju projekta finansirali su Caritas Švicarske sa 254.000 KM, Općina Kakanj sa 239.240 KM, te Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH sa 100.000 KM.

Izvođač radova bilo je preduzeće „GTR” Mostar. Radovi su počeli 25. marta 2019. godine, a zgrada je predata investitoru 10. decembra 2019. Slijede obraćanja.

U ime Caritasa Švicarske prisutnima se obratio Daniel Bronkal, regionalni direktor za Zapadni Balkan.

Načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo je u svom govoru istakao:
„Prije nekoliko godina bilo je pesimizma i razmišljanja da je kakanjsko vizionarstvo u pogledu poboljšanja kvaliteta života Roma u Kaknju u suštini utopija i maštanje koje ne može biti pretvoreno u stvarnost. Kao i uvijek kada se planiraju veliki projekti, postavljana su brojna pitanja, a jedno od najčešće pominjanih je novac. U Kaknju se tada vjerovalo da će naše vizije i odlučnost prepoznati naši prijatelji, državne institucije koje rade na planu zaštite ljudskih prava, donatori, nevladine organizacije koje okupljaju Rome, ali i naši sugrađani Romi.

Vjerovalo se da će iskren, pošten i odgovoran odnos prema romskom narodu biti prepoznat među stanovnicima ovog dijela naselja Varda i drugih kakanjskih naselja u kojima žive Romi. Moramo naglasiti da je Kakanj bio otvoren za dijalog, komunikaciju, fer i korektan odnos. Kakanjska vjerovanja su se ostvarila. Dobili smo podršku kojoj smo se nadali. Naše zalaganje prepoznala je i EU, a posebno smo svi mi u Kaknju ponosni na nagradu koja nam je dodijeljena u Briselu u okviru projekta „Zajednička inicijativa za jačanje romskog civilnog društva u zemljama Zapadnog Balkana i Turske“.

Kakanjske vizije naselja Varda kao uređenog urbanog područja se ostvaruju, o čemu svjedoči i današnja svečanost. Ova lijepa priča iz naselja Varda ruši i brojne predrasude kakve se često mogu čuti u našem društvu. Ja sam neizmjerno sretan što sa ove svečanosti mogu poručiti da naselje Varda danas krasi 7 lijepih stambenih zgrada, a bilo je zluradih mišljenja da je to nemoguće i da će, ako i bude nešto izgrađeno, ubrzo sve biti i uništeno. Međutim, nismo se dali obeshrabriti. I svi zajedno smo uspjeli. Naš odgovor na predrasude je jasan.

Vi ste, dragi sugrađani Romi, u nama prepoznali iskrenost i otvorenost, a mi u vama vidimo dobre domaćine koji brinu o izgrađenim zgradama i aktivno sarađuju na planu izgradnje novih zgrada, ali i na planu realizacije drugih projekata.

Naravno, uvijek ima i pojedinaca koji se trebaju dodatno uozbiljiti u smislu da se održavaju stanovi, da se ne formiraju deponije smeća oko kuća, da se ne pale gume i da se ne vrše druge zabranjene radnje.

Vjerujem da lijepim međusobnim odnosima, vrijednim radom i praktičnim prikazom kako se ruše predrasude, svi zajedno na lijep način pokazujemo odanost našoj državi Bosni i Hercegovini. Sa takvom porukom, svim prisutnim na ovoj svečanosti i svim ljudima koji BiH nose u srcu čestitam 1.mart – Dan nezavisnosti BiH, a porodicama koje su dobile stanove u ovoj zgradi želim da ih prati sreća, zdravlje i napredak u njihovom novom domu“.

Stanove su dobili sljedeći korisnici:
1. sprat: suteren
– Ramić Devleta, stan broj 1, površina 32,13 m2, broj članova domaćinstva: 2;
– Sejdić Alen, stan broj 2, površina 32,27 m2, broj članova domaćinstva: 3;
2. sprat: prizemlje
– Sejdić Remzija, stan broj 3, površina 41,83 m2, broj članova domaćinstva: 4;
– Ramić Šaban, stan broj 4, površina 37,97 m2, broj članova domaćinstva: 4;
– Sejdić Nataša, stan broj 5, površina 51,06 m2, broj članova domaćinstva: 5;
3. sprat: prvi
– Ramić Nusreta, stan broj 6, površina 51,37 m2, broj članova domaćinstva: 5;
– Fafulić Almir, stan broj 7, površina 38,94 m2, broj članova domaćinstva: 4;
– Crnojević Elvir, stan broj 8, površina 52,33 m2, broj članova domaćinstva: 5;
4. sprat: potkrovlje
– Husejinović Hanija, stan broj 9, površina 67,46 m2, broj članova domaćinstva: 7;
– Ramić Fadila, stan broj 10, površina 69,29 m2, broj članova domaćinstva: 7.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin