Obilježena 27. godišnjica svirepog zločina u Poljanima

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Prigodnim obraćanjima i polaganjem cvijeća danas je na Spomen-obilježju u Poljanima obilježena 27. godišnjica od svirepog ratnog zločina nad sedmero nedužnih civila.

U prisustvu porodica šehida, predstavnika boračkih organizacija i Medžlisa Islamske zajednice Kakanj, obratili su se Tahir Mandžuka, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj, načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj Sulejman ef. Čeliković.

“9.juni je jedan od najtužnijih dana u historiji Kaknja. Sve do 9. juna 1993.godine u kolektivnoj svijesti ovdašnjeg naroda najbolniji i najtužniji događaj bio je rudarska nesreća koja se 1965. godine dogodila u jami Orasi. Buđenje strašnih zločinačkih velikodržavnih politika koje u osnovi imaju isključivost i mržnju prema etnički drugom i drugačijem pokazali su da su mogući i najstrašniji zločini. Doživjeli smo strašne nasrtaje na naš nacionalni, vjerski i domovinski identitet, doživjeli monstruozne zločine, naše rane su duboke i bolne, ali ne posustajemo, već nastavljamo savladavati iskušenja. Odbranili smo se od agresora, sačuvali Bosnu i Hercegovinu, opstali na ovim prostorima, ali i danas u doba mira suočavamo se sa još jednim izazovom koji se naziva imenom kultura sjećanja. Smatram da mi u Kaknju na adekvatan i prikladan način gradimo i njegujemo kulturu sjećanja. Sve događaje iz naše bliže i dalje prošlosti obilježavamo na dostojanstven način, prizivamo pravdu, tražimo da se kazne zločinci, te ustrajno i nepokolebljivo gradimo mir, suživot i toleranciju, sa nadom da se zlo nikada više nikome neće dogoditi”, istakao je općinski načelnik Aldin Šljivo.

Cvijeće su položili načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj Tahir Mandžuka, predstavnici Saveza udruženja boračkih organizacija općine Kakanj, Organizacije ratnih vojnih invalida općine Kakanj i Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata.

9. juna 1993. godine u selu Poljani (općina Kakanj) počinjen je stravičan zločin nad nedužnim ljudima. Na zvjerski način su ubijeni Meho Jusić, Nedžad Kadrić, Rifet Mehak, Latif Mehmedović, Mehmedalija, Safet i Fehim Topalović.

Ustanovljeno je da su pomenuta lica odvedena od svojih kuća u selu Poljani 9. juna 1993. godine od strane pripadnika Vojne policije HVO-a Kakanj. Ova lica su bila zatočena u područnoj školi u Poljanima gdje su maltretirana i zvjerski mučena, da bi potom bila spaljena.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin