Općina Kakanj odlučno i uporno u stvaranju preduslova za izgradnju staze za sankanje na Ponijerima: ŠPD dao zeleno svjetlo, Vlada ZDK sljedeća instanca

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Nakon što je iz Općine Kakanj upućena inicijativa Javnom preduzeću Šumsko-privredno društvo ZDK koja se odnosi na proširenje ski-staze za potrebe dječijeg sankališta u ski-centru Ponijeri, iz ovog preduzeća je stigao odgovor da inicijativa s aspekta upravljanja Spomenikom prirode “Tajan” neće izazvati negativne efekte, te da kao takva može dobiti dozvolu.

U odgovoru se još kaže:

“…potrebno je da se putem nadležnog Ministarstva Vladi ZDK na odobrenje dostavi prijedlog izmjena i dopuna Plana aktivnosti zaštićenog područja Spomenik prirode Tajan za 2019. godinu koji je Vlada ZDK odobrila Zaključkom dana 11.1.2019. godine.

Plan aktivnosti će biti izmijenjen tako što će se u tački 3. “Infrastruktura” dodati i sljedeći dio:

Da bi upotpunili turističku ponudu na ski-centru Ponijeri, potrebno je postojeću ski-stazu u podnožju proširiti za ccc 3.450 metara kvadratnih, a za potrebe dječijeg sankališta.

Radi se o lokalitetu uz postojeću ski-stazu, lijevo od ski-lifta, koji je šumsko zemljište obraslo šumom. Obzirom da uz ovu lokaciju postoji sva potrebna infrastruktura (ski-lift, rasvjeta, parking, ugostiteljski objekti, izdavanje ski-opreme…), smatramo da je ovaj prostor idealan za dječije sankalište.

Projekat je usklađen sa prostornim planom općine Kakanj kao i Planom upravljanja Spomenika prirode “Tajan” koji je usvojen od strane Vlade ZDK”.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin