Osvrt na 2018. godinu: “Pokreni svoj posao u Kaknju”, obuka i prekvalifikacija, zapošljavanje osoba s invaliditetom, ekonomsko osnaživanje žena…

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Tokom 2018. godine kroz projekat “Pokreni svoj posao u Kaknju” podsticaj je ostvarila 31 nezaposlena osoba koja je, uz pomoć Općine, pokrenula i registrirala vlastitu djelatnost. Za ovu svrhu utrošeno je 101.743 KM. Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK je podržalo projekat s 25.000 KM.

U 2018. godini Općina Kakanj je novčanim iznosom od 104.453 KM sufinansirala troškove obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije za poslove zavarivača, krojača, bravara i drugih zanimanja shodno potrebama tržišta rada. Podsticaje je ostvarilo 5 poslovnih subjekata i 74 nezaposlene osobe.

Podsticajna sredstva za refundaciju troškova osnivanja obrtničkih, trgovačkih i ugostiteljskih radnji i dijela troškova osnivanja preduzeća “d.o.o” ostvarilo je 67 korisnika. Za tu svrhu je utrošeno 28.012 KM.

U svrhu sufinansiranja  samozapošljavanja i zapošljavanja osoba s invaliditetom izdvojeno je 10.021 KM. Podsticaj je ostvarilo jedno pravno lice koje trenutno upošljava 7 osoba s invaliditetom s područja općine Kakanj i jedno fizičko lice.

Iznosom od 15.000 KM Općina Kakanj je podržala provedbu projekta “Ekonomsko osnaživanje žena kroz obuku šivanja, tkanja, pletenja i dekupaža”. U saradnji s Udruženjem žena općine Kakanj realizirana je obuka koju je uspješno završilo 40 žena s područja Kaknja.

U okviru projekta sufinansiranja dijela troškova zakupa poslovnog prostora za obrtničke radnje podsticaj je dodijeljen za 5 pravnih/fizičkih lica. Za tu svrhu izdvojeno je 4.069 KM.

Realiziran je i projekat pod nazivom “Razvijanje poduzetničke svijesti kod učenika završnih razreda srednjih škola”. Edukaciju pisanja poslovnog plana završilo je 12 učenika.

Za 6 pravnih/fizičkih lica dodijeljen je podsticaj za regresiranje kamata po kreditima odobrenim u komercijalnim bankama. U tu svrhu utrošeno je 5.640 KM.

U saradnji s drugim institucijama, udruženjima, humanitarnim i nevladinim organizacijama, Općina Kakanj je finansirala nekoliko projekata i u tu svrhu je utrošeno 34.934 KM.

Općina Kakanj je pružila pomoć poduzetnicima i obrtnicima i na način da je osigurala njihov nastup na sajmovima.

 

 

 

 

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin