Posjetili smo Bočicu, preporučujemo i Vama da učinite isto: Tajanstveno odmaralište za sve generacije

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Bočica. Na prvi pomen kod jednog čitaoca vjerovatno ne izaziva nikakvu slikovitu asocijaciju. No, odvažite li se unijeti taj naziv u Google pretraživač, dobit ćete pred sobom kartu za ulazak u „zonu isključenja“ od dinamične svakodnevnice.

Ovo izletište pripada općini Kakanj, udaljeno svega 10 km od gradske jezgre, koju osmatra sa svojih 920 m nadmorske visine. Slijedeći put koji od Kaknja vodi ka selu Zagrađe sa njegove sjeveroistočne strane, dolazite do preglednih oznaka i uputa kako stići na ovu destinaciju. O redu, harmoniji i prijatnoj dobrodošlici brigu vode članovi Planinarskog društva „Bobovac“, kojima je povjereno upravljanje Planinarskim domom „Bočica“. Zatićemo ih u radnoj atmosferi, jer su upravo ovih dana aktuelizirani radovi na naktrivanju i obogaćivanju domskih kapaciteta, uključujući izgradnju krovne konstrukcije i info kućice na ulazu, te dodatnog šadrvana. Sa svojih 60 smještajnih mjesta, kuhinjom, dnevnim boravkom, šadrvanom, klupama i sportskim terenima za košarku, fudbal i odbojku, ovo izletište u potpunosti je prilagođeno potrebama i željama svih – „od 7 do 77“.

Plato terase Doma predstavlja idealno mjesto za ljubitelje dobre fotografije, a mješavina crnogorične i bjelogorične šume koja obgrljuje ovaj proplanak, uz dalekosežni pogled čak do vrhova masivnog Vlašića, svemu tome daje prijeko potrebnu dozu relaksacije.

U ambijentu Bočice za što uspješnije takmičarske sezone redovno se pripremaju lokalni sportski klubovi, a njeni pejzaži nisu strani ni ljubiteljima planinarenja iz ostalih dijelova BiH, ali i regije, obzirom da je ovo mjesto bilo domaćin obilježavanja Dana planinara BiH sa preko hiljadu posjetilaca i dragih gostiju.

Komparativna prednost ovog izletišta dodatno leži u činjenici što se nalazi u blizini putne komunikacije ka popularnim Ponijerima, „plućima Kaknja“, dok je pješačkim stazama preko sela Nažbilj umreženo sa prilazom kraljevskom gradu Bobovcu i Kraljevoj Sutjesci. Drugim riječima, pristupačni su Vam najveći kulturno-historijski i turistički dragulji kakanjskog kraja.

Koliki potencijal posjeduje Bočica možda najvjerodostojnije dočarava podatak da je ovdje održan Kakanj Demo Fest, dvodnevni ljetni muzički događaj koji je na jednom mjestu okupio impozantan broj mladih, pet bendova, hip-hopu grupu i nekoliko DJ-eva iz Kaknja, Sarajeva i Srebrenice.

Potpisnik ovih redova svim zaljubljenicima brdskog biciklizma i motocross-a svakako preporučuje obilazak šumske ture na relaciji Kakanj-Vukanovići-Bočica-Žitelj-Haljinići, sa najobuhvatnijom panoramom grada, odakle se dolaskom na regionalni put za kratko vrijeme može stići do Kraljeve Sutjeske, odnosno zaštićenog područja močvare Bistrik u povratku za Kakanj.

Stoga odvojite svoje vrijeme i razbijte misteriju – Bočica Vas čeka!

Piše: Mirza Imamović

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin