Povodom 10. septembra – Dana oslobođenja Vozuće: Podsjećanje na obilježavanje Dana kakanjskih šehida i poginulih boraca vozućkog ratišta

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Subota, 28. april 2018. godine: Tradicija masovnog odlaska građana Kaknja na spomen-obilježja nastavlja se i ove godine. Građani Kaknja danas su do Spomen-obilježja kakanjskim šehidima i poginulim borcima vozućkog ratišta u Popovoj Luci (Kamenica, Zavidovići) putovali u 4 autobusa koji su vozili preko Zenice i Zavidovića, dok su još dva autobusa iz Kaknja do Ponijera odvezla učesnike memorijalnog pohoda, te memorijalne biciklističke i motociklističke vožnje pod nazivom “Stazama kakanjskih heroja”.

Građani koji su putovali preko Zavidovića svratili su u gradsku jezgru ove kakanjske bratske općine kako bi na spomen-obilježje na kojem su ispisana i imena kakanjskih šehida i poginulih boraca koji su poginuli na području općine Zavidovići položili cvijeće i odali počast. Položeno je cvijeće, a potom se kolona uputila u Kamenicu.

Rano jutros sa Ponijera u pravcu Kamenice uputile su se tri grupe kakanjskih patriota, jedna pješke, druga biciklima, treća motociklima, kako bi memorijalnim pohodom, te memorijalnom vožnjom, čiji je naziv „Stazama kakanjskih heroja“, iskazali svoje poštovanje i zahvalnost šehidima i poginulim borcima vozućkog ratišta.

U memorijalnom pohodu kojem se priključilo više od 120 učesnika, učestvovali su i općinski načelnik Nermin Mandra i brojni drugi patrioti iz Kaknja.

Po dolasku nekoliko stotina građana u memorijalni prostor u Popovoj Luci, upriličen je prigodan program povodom 28. aprila – Dana kakanjskih šehida i poginulih boraca vozućkog ratišta u okviru kojeg su se prisutnima obratili predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj Tahir Mandžuka, načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra i ratni komandant Munir Karahodžić.

Rudarska glazba iz Kaknja je  svirala himnu BiH, te kompozicije “Šehidi” i “Kad procvatu behari”. Upriličen je i vjerski program u kojem su učestvovali imami Medžlisa Islamske zajednice Kakanj, te mladi interpretator ilahija Bilal Zukan.

Pročitana su i imena kakanjskih šehida i poginulih boraca vozućkog ratišta, te je položeno cvijeće.

U svom obraćanju prisutnima općinski načelnik Nermin Mandra je ukazao na potrebu obilježavanja velikih pobjeda Armije R BiH kakva je bila i pobjeda na Vozući.

Armija Republike Bosne i Hercegovine je jedno od najvećih dostignuća i uspjeha bosanskohercegovačkih patriota kroz hiljadugodišnju historiju naše države Bosne i Hercegovine. Armija koja je nastala iz našeg naroda branila je i čuvala najveća dostignuće starog kontinenta, tu veliku evropsku tradiciju njegovanja različitosti kultura, nacija, vjera i svjetonazora. Naša Armija je bila i pobjednička, međutim našem narodu nije problem bio teške bitke dobiti. Problem je danas bitke koje smo dobili slaviti, obilježavati, pominjati, kao motiv, kao inspiraciju, kao nadahnuće da gradimo i jačamo državu Bosnu i Hercegovinu. Često zaboravljamo da smo uspjeli sačuvati državu i premda ona nije onakva kakvu smo u ratu željeli, opstala je, izdiže se iz pepala i jača, i to je najvažnije.

Prihvatili smo pogrešno mišljenje da se postojanje države samo po sebi podrazumijeva, a nije tako. Tužne su sudbine ljudi bez države. Država je okvir za slobodu u svakom pogledu. Da su ostvarene ideje neprijatelja Bosne i Hercegovine, danas bismo mi živjeli u nekoj drugoj državnoj tvorevini, sa ograničenim ili nikakvim pravima. Zavađali bi nas međusobno, birali bi naše političke i vjerske lidere, sputavali svaku našu težnju za napretkom, iskorištavali naša prirodna bogatstva i korak po korak gušili svaki oblik našeg identiteta, od kulture, jezika, tradicije, do vjere i nacije. Oni to pokušavaju i danas na neke druge načine, ali im je prepreka državnopravni okvir zvani država Bosna i Hercegovina. Vidimo svakoga dana kako nastoje da ugase naš patriotski žar. Oni hoće da se mi umorimo u borbi i zalaganju za državu BiH. Oni žele da i mi kažemo da je naša država nemoguća. Oni među nama traže slične onima koji su u najtežim vremenima u Bosanskoj Krajini kreirali sulude autonomije. Nažalost, i pronađu takve kojima je osvajanje vlasti jedini motiv. Neprijatelji BiH bi bili sretni da mi zaboravimo na bijele nišane i spomen-obilježja. Oni žele da na ovakvim mjestima ne bude omladine jer računaju da će generacije koje su doživjele rat prirodnim slijedom nestati, a da mlađe generacije država BiH neće zanimati i da će prihvatiti tezu da je ona nemoguća. Zbog toga mi moramo našoj djeci i unucima prenijeti patriotsku svijest kao najljepše i najvažnije naslijeđe. Da bismo to učinili mi moramo zajedno sa mladima slaviti naše ratne pobjede jer samo tako ćemo svi zajedno biti trajno motivirani da se nikada ne umorimo u našoj borbi za državu BiH. Zato danas mi obilježavamo 28. april – Dan kakanjskih šehida i poginulih boraca vozućkog ratišta u kontekstu velike pobjede naše Armije na vozućkom ratištu uz neizostavno iskazivanje zahvalnosti i odavanje počasti i pijeteta našim šehidima i poginulim borcima.

Savezničke snage u Drugom svjetskom ratu su imale svoje velike pobjede u borbi sa nacistima, a jedna od najpoznatijih je Bitka za Normandiju i čuveni Dan „D“. Antifašisti sa prostora Balkana su u Drugom svjetskom ratu probijali Sremski front. Vozuća je bila i naš Dan „D“ i naš Sremski front, a to je bio i Vlašić,  i Sanski Most, i obronci Ozrena. Obilježavajmo naše velike pobjede, neka one budu inspiracija i motiv za stalno jačanje našeg patriotizma. Obilazimo bijele šehidske nišane i spomen-obilježja kako nikada ne bismo zaboravili žrtvu boraca Armije R BiH za državu i slobodu. Mi se ne smijemo u tome umoriti. Mi nismo gubitnici i nismo ucviljeni narod. Mi smo pobjednički, ponosni, uspješni i napredni narod. I u najtežim vremenima u našoj Armiji svirane su koračnice. I danas kada smo krenuli iz Kaknja mi smo ponijeli i tugu i ponos, i visoko smo podigli naše zastave. Zato je danas ovdje na ovom mjestu i naša Rudarska glazba da u ovoj stoljetnoj šumi svira himnu države Bosne i Hercegovine i kompoziju „Šehidski rastanak“ u čast onih koji su živjeli i umirali za državu Bosnu i Hercegovinu“, rekao je načelnik Mandra.

 

 

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin