Sjećanje na istaknute kakanjske antifašiste pred 8.april-Dan oslobođenja Kaknja: Miladin Dragić (1903-1944)

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Miladin Dragić je rođen 1903. godine u Kaknju, u ondašnjem selu Plandište. Još kao nejak mladić, zbog brojne porodice, morao je krenuti „trbuhom za kruhom“. Najprije je radio kao pilanski radnik, potom kao ložač u rudničkoj termoelektrani u Kaknju od 1924. do 1926. godine kada ostaje bez posla. Poslije toga, devet godina je radio kao općinski službenik.

1939. godine odlazi na rad u zeničku Željezaru gdje je radio kao kranovođa. U Željezari se povezuje sa antifašistima Todorom Butinom i Melentom Bošnjakom.

Po izbijanju ustanka na zeničkom i kakanjskom području trebao je poći u partizane, ali je dobio zadatak da ostane u Kaknju sve dok bude mogao kako bi i dalje slao obavještenja, oružje i materijale u Zenički partizanski odred.

Miladin Dragic

Miladin Dragić

Početkom 1942. godine, pošto je saznao da bi mogao biti uhapšen, sa rođakom Vladom i sinom Jovom odlazi u Zenički partizanski odred.

Poslije četničkog puča, maja mjeseca 1942. godine, Miladin Dragić odlazi sa grupom udarnih bataljona od kojih je augusta 1942. godine formirana Šesta istočnobosanska brigada u kojoj je vršio razne dužnosti.

Kao njen intendant poginuo je oktobra 1944. godine kod Brusa, pod Kopaonikom, u Srbiji. Boreći se, ranjen je, a zatim ubijen na zvjerski način od strane četnika.

Foto u naslovnici: Ilustracija

 

 

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin