Projekat stambenog zbrinjavanja Roma: Kakanj pozitivan primjer u rješavanju višegodišnjih problema

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Caritas Švicarska, sa partnerima Općinom Kakanj i Udruženjem „Romalen“, uz podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, uspješno implementira projekte stambenog zbrinjavanja Roma od 2017. godine.

Općina Kakanj, zajedno sa partnerima, prije nekoliko godina krenula je u rješavanje višedecenijskog problema stambenog zbrinjavanja Roma na lokaciji naselja Varda.

„Pokazali smo volju, želju i htijenje da rješavamo probleme s kojima se suočavaju pripadnici romske populacije. Donatori su to prepoznali i opredijelili se da veći dio finansijskih sredstava usmjere prema našem gradu. Ovdje svakako želim izraziti zahvalnost švicarskom Caritasu i Ministarstvu. U ovom zajedničkom projektu imamo poprilično dobre rezultate, obzirom da je izgrađeno šest zgrada. Trenutno se radi na izgradnji sedme i pripremama za osmu zgradu“, istakao je načelnik Aldin Šljivo.

U naselju Varda trenutno je u izgradnji zgrada sa deset stanova za ukupno 46 Roma. Od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH odobren je još jedan projekat sa deset stanova.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin