Projekat “Stvaranje prihoda i radnih mjesta u poljoprivrednom sektoru u BiH (IGAS)“: Potpisani tripartitni ugovori o dodjeli podsticaja za 36 korisnika (30 plastenika i 6 paketa podrške za proizvodnju jagode

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U maloj sali Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj danas je upriličeno potpisivanje tripartitnih ugovora o dodjeli plastenika za 30 aplikanata. Radi se o projektu pod nazivom “Stvaranje prihoda i radnih mjesta u poljoprivrednom sektoru u BiH (IGAS)“ kojeg zajedno realiziraju Caritas Švicarske i Općina Kakanj.

Dodjela plastenika od 100 kvadratnih metara sa dodatnom opremom se vrši u okviru projektne aktivnosti „Plastenička proizvodnja povrća 2020-2021 u općini Kakanj“ čija je ukupna vrijednost 87.860,10 KM.

U pomenutom projektu učešće Općine Kakanj iznosi 50 %, učešće Caritasa Švicarske je 40 %, dok je učešće korisnika 10 %.

Za dodjelu plastenika prijavilo se 50 aplikanata. Bilo je planirano dodijeliti 20 plastenika, no zbog velikog broja prijava, Općina Kakanj i Caritas Švicarske su osigurali sredstva za još 10 plastenika.

U okviru pomenutog projekta realizira se i još jedna projektna aktivnost. Radi se o aktivnosti pod nazivom „Proizvodnja jagode u općini Kakanj“.

Za dodjelu paketa jagoda pod niskim tunelima i na otvorenom polju prijavilo se 6 aplikanata, čija je vrijednost 15.600KMKroz pomenuti projekat, na području općine Kakanj će se povećati površine pod plasteničkom proizvodnjom za 0,3 ha, što će povećati proizvodnju povrća u zatvorenom prostoru za oko 60 t godišnje. Površine pod jagodom će se povećati za 0,6 ha, dok će se proizvodnja povećati za 2,4 tone godišnje.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin