Prvih 6 mjeseci Aldina Šljive na dužnosti načelnika: Aktivnosti na planu zaštite okoliša – rekonstrukcija mreže grijanja, sanacija divljih deponija, sadnja drveća, postizanje energetske efikasnosti javnih objekata, LED displej…

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Nakon što je u protekle 4 godine uložila 1.600.000 KM za rekonstrukciju dotrajale mreže daljinskog grijana, i ove godine Općina Kakanj nastavlja s ulaganjima za tu svrhu. Radi se o iznosu od 425.000 KM. Uz ova sredstva, u rekonstrukciju mreže grijanja i ove godine će ulagati i Javno preduzeće “Grijanje”, tako da je plan da se iz pomenutih sredstva izvrši rekonstrukcija vrelovoda na dionici od solitera 3 prema toplotnoj podstanici Boračka zgrada, kao i rekonstrukcija dijela dotrajale mreže na dionicama toplovoda i vrelovoda na području toplotnih podstanica Hrasno, Čatići i Doboj.

U protekla dva mjeseca izvršena je sanacija nekoliko divljih deponija smeća. Radi se o deponiji u Povezicama, deponiji u blizini autobuske stanice, deponiji uz regionalni put u Papratnici, deponiji u Rudarskoj ulici, deponiji u blizini naselja kod TC Kakanj, te deponijama na lokalitetima Klanac i Karaulsko Polje.

Načelnik Općine Kakanj Aldin šljivo je u mjesecu martu inicirao veliku proljetnu ekološku akciju “Grablje, vreće i rukavice i svi u proljetne radne akcije”, a i sam je učestvovao u akciji.

Općina Kakanj je podržala i ekološke aktivnosti kakanjskih ribara na planu čišćenju obala rijeka, a aktivno učestvuje i u projektu “Čista rijeka Bosna” koji obuhvata više općina.

Uz desnu obalu rijeke Bosne, od Mosta mladih do Cementarskog mosta, nedavno je zasađeno 18 sadnica drvorednog/alejnog javora, 12 sadnica drvoredne lijeske, 12 sadnica drvorednog brijesta, 20 sadnica drvorenog graba i 20 sadnica drvorednog javora.

I ove godine Općina Kakanj realizira projekte usmjerene na povećanje energetske efikasnosti javnih objekata. Naime, uskoro počinju radovi na rekonstrukciji krova Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje “Mladost” Kakanj.

U proteklom zimskom periodu, Općina Kakanj je finansirala besplatan prevoz za sve zainteresirane do ski-centra Ponijeri.

Nedavno je na ulazu u gradsku jezgru postavljen LED displej dimenzija 600 x 100 cm. Na displeju će se objavljivati informacije o kvalitetu zraka, datum, vrijeme, temperatura zraka, servisne informacije i brojne druge informacije, poruke i slično…

“Na planu ekologije nadamo se i priželjkujemo čišći vazduh. Nama industrija treba i najlakše bi bilo sve zatvoriti i dovesti cijeli Kakanj na rub egzistencije. Nama treba harmonija između razvoja industrije i očuvanja čovjekove sredine i za to ćemo se boriti.

Ali dok mi u Kaknju zbog brige za zdravlje s pravom ispaljujemo strelice prema industriji, svakodnevno svjedočimo bezobzirnom odbacivanju smeća u prirodu, najčešće uz puteve, u šumama, na izletištima i slično. Za ovo nam nije krivo ni Sarajevo, ni industrija…”, rekao je načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin