Savez poljoprivrednih udruženja „Kakanjska poljoprivreda – KAP“ organizirao završni događaj u okviru projekta „Edukacijom mladih do uspješne proizvodnje u zaštićenom prostoru“

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U srijedu 29. jula u dvorištu Vatrogasnog doma, Savez poljoprivrednih udruženja „Kakanjska poljoprivreda – KAP“ organizirao je završni događaj u okviru projekta „Edukacijom mladih do uspješne proizvodnje u zaštićenom prostoru“.

Projekat se realizira u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu kojeg finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda.

Vrijednost projekta iznosi 13.964 KM, a učešće Općine Kakanj u projektu je 50 %.

U okviru ovog projekta nabavljeno je 8 plastenika u svrhu podrške ženama sa niskim prihodima i starosne dobi do 35 godina. Korisnice su u plastenicima već zasadile kulture i sada beru prve plodove.

U okviru projekta organizirane su i 4 teorijske edukacije s 4 bitne cjeline, od osnova postavljanja plastenika do zaštite od raznih bolesti. Realizirana je i praktična posjeta savremenom rasadniku „Agria Histil“ u Čapljini.

Sveukupni cilj projekta je bio doprinijeti ekonomskom osnaživanju žena i mladih u ruralnim područjima općine Kakanj.

Specifični cilj projekta je povećati nivo znanja kod poljoprivrednih proizvođača s područja Kaknja o proizvodnji povrtlarskih kultura u zaštićenom prostoru kroz seriju teorijskih i praktičnih edukacija, te omogućiti izvor finansijskih prihoda za 8 poljoprivrednih proizvođača.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin