Sjećanje: 3. decembra 2011. godine umro rudar i neimar Enes Beganović Began

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Enes Beganović, rudar sa Stare jame, pošto su mu roditelji stradali kao žrtve fašističkog terora, odrastao je sa svojom braćom i sestrama u domovima ratne siročadi. Za svoj život se počeo starati rano, zaposlio se u rudniku, još kao dijete, sa nepunih dvanaest godina i u njemu stekao sve: hljeb, prijatelje i glas čestitog radnika.

Ono zbog čega ga ovdje pominjemo su njegove česme.

Sagradio je Began 1984. godine Spomen-česmu na Ponijerima, na Hmeljicu, za zahvalnost i sjećanje na sve one koji poginuše u narodnooslobodilačkoj borbi i svoje živote dadoše za slobodu. To spomen-obilježje izgradio je vlastitim rukama i vlastitim sredstvima uz pomoć užih članova porodice: sina, sinovca i sestrića.

Drugu česmu je izgradio 1985. godine i to u mjestu Paočine, kraj puta između Tršća i Ponijera. Ovu Spomen-česmu izgradio je u znak sjećanja na rudare koji 7. juna 1965. godine poginuše u oraškoj katastrofi.

„Na ovo me srce i duša gone. Život mi je bio težak, odrastao sam u domovima za ratnu siročad, jer su mi roditelji stradali u ratu. Mnogi su tako stradali, ostalo je mnogo siročadi, bio sam sa njima u domovima. Eto, u znak poštovanja na sve žrtve fašističkog terora sagradio sam česmu u Ponijerima. Za njih bih učinio mnogo više, ali sam mogao onoliko koliko sam učinio. Rudar sam bio toliko godina, znam šta su rudarske nesreće, znam orašku katastrofu i velike rudare koji tada poginuše. I njima sam posvetio česmu“, ispričao je Began jedne prilike za Kakanjske novine.

Enes Beganović Began, svojim rukama je izgradio i prvo spomen-obilježje kakanjskim šehidima i poginulim borcima na vozućkom ratištu, na lokaciji Popove Luke. Kasnije je, na ovoj lokaciji, Općina Kakanj izgradila još jedno veliko spomen-obilježje u koje su uklesana imena kakanjskih šehida.

Rudar i neimar Enes Beganović Began umro je 3. decembra 2011. godine u svom Kaknju. U sjećanju naroda Kaknja duboko se urezala njegova ljudskost, poštenje, humanost, ljubav prema zavičaju…

Izvor: Kakanjske novine (arhiv)

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin