Sjećanje na čuvenog ljekara i humanistu: Novembra 1973. godine umro dr. Hamid Simitović

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Različita razdoblja u prošlosti grada ostala su zapamćena upravo po njima. Ako najstarije Kakanjce upitate sa doktora Hamida Simitovića, većina će reći da takvog ljekara grad nikada više neće imati jer je, zahvaljujući svome znanju koje je stekao na studiju medicine u austrijskom Gracu 1920. godine, u vrijeme kada je medicinska dijagnostika kročila prvim koracima, liječio pacijente veoma uspješno.

No, zahvaljujući znanju i iskustvu stečenima kasnije tokom rada u Beloj Crkvi, Brčkom i Zavidovićima, doktor Simitović je uspješno liječio i najteže bolesti. Iako je bio ljekar opće prakse, uspješnim se pokazao i u liječenju gotovo svih bolesti.

Njegov odnos i davanje savjeta pacijentu postali su pravilo koje su tada mogli prihvatiti i poznati eksperti u medicini. U Kaknju je radio od 1945. do početka šezdesetih godina prošlog stoljeća i bio je u to vrijeme jedini ljekar. Nije mu bilo teško da ode i najudaljenija sela općine (iako nije bilo ni dobrih putova ni automobila) i pregleda pacijenta, dadne mu lijekove i koristan savjet.

Doktor Simitović je iznad svega bio čovjek i družio se rado sa običnim ljudima i rudarima, te su ga oni neizmjerno poštivali, cijenili i voljeli.

Kada je umro u Sarajevu novembra 1973. godine, općinska delegacija je prisustvovala njegovoj dženazi. Ovom ljekaru početkom šezdesetih godina u gradu će se pridružiti i prvi ljekar rodom iz Kaknja – Asim Delibašić, koji će kasnije izrasti u vrhunskog hirurga u zeničkoj bolnici.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin