U Gradskom spomen-parku u Kaknju upriličeno polaganje cvijeća povodom 5. januara – Dana osnivanja 309. brdske brigade Kakanj

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U Gradskom spomen-parku u Kaknju danas je upriličeno polaganje cvijeća povodom 5. januara – Dana formiranja 309. brdske brigade.

Prisutnima su se obratili prvi komandant 309. brdske brigade Džemal Hadžić i načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

U svom obraćanju načelnik Bajtarević se osvrnuo na slavni ratni put 309. brdske brigade.

“309. brdska brigada je bila i ostala ponos Kaknja. Bila je jedna od prvih i najpožrtvovanijih brigada Trećeg korpusa Armije R BiH. Formiranjem 309. brdske brigade Kakanj se svrstao u red prvih općina koje su iznjedrile ovakav taktičko-operativni sastav.

Ne smije se nikada zaboraviti da korijeni 309. brdske potiču iz prvih hrabrih kakanjskih dobrovoljačkih četa sa brezansko-ilijaškog ratišta.

U kolektivnoj svijesti Kakanjaca mora biti uvijek prisutna činjenica da je 309. brdska brigada branila granice Kaknja i kakanjski narod, starce, žene i djecu od prodora neprijatelja iz pravca Vozuće prema Ponijerima, te iz pravca Busovače prema Kaćunima i dalje prema Kaknju.Osim toga, borci ove brigade su ratovali i na ratištima daleko od Kaknja.

Nove generacije moraju znati za 309. brdsku brigadu i njenu herojsku borbu na vozućkom i drugim ratištima.

Novi naraštaji moraju znati da je nakon oslobađanja Vozuće i sagledavanja utvrđenosti i snage neprijatelja jasno rečeno da kakanjska 309. brdska brigada zaslužuje posebno priznanje za svaki dan borbe na Vozući.

Nove generacije moraju znati da je 309. brdska brigada glavni razlog zašto na svu sreću na kakanjskom prostoru nisu u djelo provedene politike uspostave suludih velikodržavnih ideja podjele BiH kroz formiranje paradržavnih tvorevina.

309. brdska brigada je bila osnova, temelj i rasadnik hrabrosti jer su njeni, u ljutim bitkama prekaljeni, borci nastavljali borbu u drugim jedinicama i kao hrabri borci i kao izvrsne starješine.

Drage starješine i borci 309. brdske brigade, drago mi je što i nakon 25 godina od završetka rata čvrsto stojite na braniku svijetlih tekovina za koje ste se borili.

Vi ste primjer svima nama da ne smije biti odustajanja i posustajanja u borbi za državu Bosnu i Hercegovinu. To je naša obaveza i prema šehidima kojima danas izražavamo duboko poštovanje i pijetet.

Svim starješinama, borcima, porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i dobitnicima najvećih ratnih priznanja, i svim patriotama čestitam 5. januar – Dan formiranja 309. brdske brigade Kakanj”, rekao je načelnik Bajtarević.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin