U Kaknju se može doživjeti ugodna treća dob: Načelnik Aldin Šljivo čestitao 100. rođendan našoj sugrađanki Pauli Batič

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Da je Kakanj grad u kojem se može ugodno živjeti do duboke starosti, dokaz je priča o našoj sugrađanki Pauli Batič, koja se još davne 1947. godine doselila u naš grad iz Slovenije. Rođena je u Pečniku kod Idrije 04. januara 1920. godine, a u subotu je proslavila jubilarni 100.-ti rođendan.

Tim povodom načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo posjetio je gospođu Batič u njenom stanu, kako bi joj prigodnim poklonima i rođendanskom tortom čestitao desetu deceniju i ujedno odao priznanje na ime bogatog radnog i životnog iskustva.

Naša sugrađanka nije krila oduševljenje ovim gestom, te je u opuštenom i srdačnom razgovoru sa načelnikom podijelila brojne pojedinosti iz svog privatnog i poslovnog života. Jedna od njih vezana je svakako za veliki istraživački hobi. Budući da se često zapućivala na okolne uzvisine u potrazi za rijetkim biljem, uvijek je uz sebe imala šaku soli spremne za slučaj samoodobrane, što bi podrazumijevalo njeno bacanje u oči napadača. Taj svoj odbrambeni patent vješto je krila sve dok sasvim slučajno kćerka Olga, inače penzionisana prosvjetna radnica, jedne prilike nije našla kesu soli među ubranim biljkama. Prosto objašnjenje njene majke obje je navelo na smijeh.

Kakanj je, kako kaže, zavoljela na prvu, tako da se rado i s ponosom osjeća Kakanjkom. Svog pokojnog muža upoznala je upravo u našem gradu, gdje je rodila i njihovo troje djece, ostavši tako trajno vezana uz Kakanj.

Prema njenim riječima, tajna dugovječnosti krije se u pozitivnom i vedrom duhu, kao i zdravom načinu života, pri čemu posebno ističe ljubav prema ljekovitom bilju. Iako je zakoračila u 11. deceniju, poprilično je dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja, što joj omogućava da svojim sjećanjem dosegne do najranijih dana mladosti.

Općinski načelnik je iskoristio ovu priliku da iz Kaknja još jednom pošalje optimističnu poruku, obzirom da je prema podacima za proteklu godinu broj novorođenih veći od stope mortaliteta, uz nadu da ćemo češće svjedočiti ovakvim nesvakidašnjim godišnjicama i povodima.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin