UDITO Kakanj: Najava obilježavanja Evropskog dana darivanja organa

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Udruženje dijaliziranih i transplatiranih osoba (UDITO) Kakanj, zajedno sa UG ILHBB ZDK, UDiTB FBiH i Donorskom mrežom BiH, povodom Evropskog dana darivanja organa organizuje javno potpisivanje donorskih kartica i promociju donorstva organa.

Promocija će se održati u subotu, 19.10.2019. godine ispred pošte u terminu 10 do 12 sati.

Evropski dan darivanja organa obilježava se svake druge subote u oktobru. Tu ideju pokrenulo je Vijeće Evrope 1998. godine sa ciljem da se poveća broj doniranih organa radi spašavanja života. Udruženja građana ovu kampanju provode tokm cijelog oktobra.
-Pozitivna priča o doniranju organa krenula je iz ZDK, kada je UG ILHBB ZDK još 2013.g pokrenulo inicijativu za izmjenama i dopunama Zakona o transplataciji organa u FBiH i kada 2014.g. KB Zenica postaje donor bolnica.

Potpisana donorska kartica nema zakonsku obavezu, ali je povod za razgovor o najhumanijem ljudskom djelu – darivanju organa u cilju pomoći drugim ljudima.

Isključivo u jedinicama intenzivne njege može se utvrditi moždana smrt i dati pristanak za uzimanje organa za transplataciju. Samo zdravi organi se mogu transplatirati i to dozvoljavaju sve religijske zajednice.

U jednoj transplataciji organa angažovano je na stotine stručnjaka i nema mjesta sumnji, jer se sve preduzima u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Uz potpisivanje donorskih kartica, svim zainteresovanim dijelit će se propagandni materijal o prevenciji bubrežne bolesti, o teškom životu dijaliziranih i drugih bolesnika kojima je jedini spas i šansa za novi i kvalitetniji život upravo transplantacija.

Stoga pozivamo sve zainteresovane sugrađane da posjete naš promotivni štand u subotu i budu dio globalne humanitarne priče.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin