Upriličen prijem za predstavnice UŽOK-a: Iskazana zahvalnost za veliki doprinos tokom borbe protiv koronavirusa, najavljeni novi projekti

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U uredu načelnika Općine Kakanj Aldina Šljive upriličen je prijem za predsjednicu Udruženja žena općine Kakanj (UŽOK) Dinku Tepić i počasnu članicu i dugogodišnju predsjednicu Muneveru Zečević. Povod jeste iskazivanje zahvalnosti za društveno-odgovoran i nesebičan angažman žena-članica UŽOK-a tokom borbe protiv pandemije koronavirusa, koje su šivenjem velikog broja zaštitnih maski na dobrovoljnoj osnovi dale ogroman doprinos u suzbijanju širenja pandemije. Maske su potom uručene Općinskom štabu civilne zaštite. Akciju su organizovano pomogle žene Tršća, Kučića, Bištrana, Tičića i ostalih mjesta u kojima se vršilo dobrovoljno šivenje maski.

Posebno učešće u navedenim aktivnostima imale su članice Naila Demir i Senida Omerović, koordinirajući distribuciju i dostavu materijala za izradu maski prema zainteresovanim ženama.

Također, bila je ovo prilika da se napravi osvrt na rezultate projekta “Ekonomsko osnaživanje žena kroz obuku krojenja, šivenja i tkanja”, kojeg UŽOK uspješno realizira već dugi niz godina u saradnji sa Općinom Kakanj. Projekat se zasniva na praktičnim obukama i radionicama, te pruža mogućnost sticanja neophodnih vještina krojenja, šivenja i tkanja, koje polaznicama omogućavaju da nakon toga samostalno pokrenu vlasite radionice. Do sada je kroz navedene obuke prošlo preko 200 žena.

Osim toga, razgovaralo se i o namjeri Udruženja da se u Kraljevoj Sutjesci otvori izložbeni prostor (suvenirnica) za predstavljanje rukotovorina vrijednih članica, a što bi svakako obogatilo turističku ponudu našeg grada, obzirom na veliki broj turista koji posjećuju Kraljevu Sutjesku.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin