Upriličen prijem za predstavnike Udruženja volontera “Nema problema” iz Italije i njegovu osnivačicu Anđu Grgić, našu Kakanjku

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U VIP sali Općine Kakanj upriličen je svečani prijem za predstavnike Udruženja volontera “Nema problema”, osnovanog od strane Bosanaca i Hercegovaca sa adresom življenja u italijanskoj regiji Bologna.

Ovaj kolektiv ima veoma dobru saradnju sa Vijećem mladih bolonjske općine Valsamoggia, čiji su članovi danas posjetili Kakanj. Radi se o mladim ljudima voljnim da kroz volonterski angažman u Udruženju saznaju nešto više o našoj domovini i svojim vršnjacima ovdje, a sve je započelo nakon stravičnih poplava koje su 2014. godine zahvatile BiH, kada su naši sunarodnjaci iz Italije odlučili priteći u pomoć.

Goste i dokazane prijatelje našeg grada primio je općinski načelnik Aldin Šljivo.

Anđa Grgić, jedna od osnivačica Udruženja i naša sugrađanka, ujedno članica Savjeta za dijasporu općinskog načelnika, predstavila je ukratko rad i ciljeve njihovog djelovanja.

To su, prije svega, promocija kulturnih znamenitosti naše zemlje u Italiji, jačanje međusobnih konekcija naših ljudi u toj zemlji, zatim organizovane posjete i volonterski rad, povezivanje sa omladinskim udruženjima u BiH, te pružanje nesebične pomoći našoj djeci i njihovim porodicama za vrijeme boravka u bolnici Rizzoli (Bologna).

Mladi aktivisti nisu krili zadovoljstvo zbog srdačnog dočeka u našem gradu, a njihova pažnja je naročito bila izražena tokom načelnikovog izlaganja o sportskim postignućima naših Kakanjaca, neprestanom angažmanu na poboljšanju sveukupnog ambijenta življenja, razvoju kulture i umjetnosti, multikulturalnoj dimenziji, te bogatom historijskom nasljeđu.

Izražena je spremnost da se saradnja navedenog Udruženja dodatno učvrsti uspostavom partnerstva sa lokalnom samoupravom i NVO sektorom, na čijim bi osnovama mladi Kakanjci imali priliku razmjenjivati iskustva sa svojim vršnjacima iz Italije.

Načelnik je poklanjanjem replike čuvenog Zgošćanskog stećka iskazao ogromnu zahvalnost na ime dosadašnjih aktivnosti ovih mladih osoba, naročito zbog njihovog interesa za BiH, i poželio puno uspjeha u budućem radu.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin