Upriličen sastanak s predstavnicima kakanjskih mjesnih zajednica: Teme razgovora bile su aktivnosti na izradi socijalne karte stanovništva i odluka Općinskog vijeća kojom se zabranjuje svaka vrsta spaljivanja bilo čega na otvorenom prostoru

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U maloj sali Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj danas je upriličen sastanak s predstavnicima kakanjskih mjesnih zajednica. Domaćini sastanka bili su načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo, šef Službe civilne zaštite Nurudin Hrusto, te direktor Javne ustanove Centar za socijalni rad Kakanj Fakir Ajdinović.

Teme sastanka su se odnosile na aktivnosti Centra za socijalni rad na izradi socijalne karte stanovništva općine Kakanj, te na odluku koju je usvojilo Općinsko vijeće Kakanj kojom se zabranjuje svaka vrsta spaljivanja bilo čega na otvorenom prostoru.

U svom obraćanju prisutnima, načelnik Šljivo je ukazao na značaj i ulogu mjesnih zajednica kao partnera u realizaciju svih projekata. Izrazio je i čvrsto uvjerenje da će i ovaj put predstavnici mjesnih zajednica pokazati visok nivo savjesnog i odgovornog odnosa prema zajednici, i da će dostavljanjem informacija s terena pomoći pri izradi socijalne karte stanovništva Kaknja.

Socijalna karta će pomoći da se u budućem periodu tačno zna kome je, u kojoj mjeri i koja vrsta pomoći potrebna, kako bi se adekvatno reagiralo na sve izazove u domeni socijalne zaštite.Načelnik se osvrnuo i na odluku koja se odnosi na zabranu spaljivanja bilo čega na otvorenom prostoru.

“Odluka je korak naprijed, i trebat će vremena da se ona implementira u punom kapacitetu. Moralo se reagirati jer svake godine imamo desetine požara nastalih zbog nekontrolisanog spaljivanja. Pri tome nastaju velike štete. U tom smislu važan je i aspekt zaštite okoliša. Uz sve to važno je ljudima omogućiti da u svojim avlijama uživaju u čistom zraku, da suše veš, da provjetravaju prostorije, bez da ih ometa dim nastao u nekoj paljevini u komšiluku”, rekao je načelnik Šljivo.

Na sastanku je naglašeno da se u vezi socijalne karte od mjesnih zajednica očekuju informacije s terena, a u vezi zabrane spaljivanja naglašeno je da je cilj sastanka informisati predstavnike mjesnih zajednica, a da će kontrolu izvršenja odluke vršiti inspekcija i policija.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin