Upriličena dodjela certifikata kandidatima koji su uspješno završili obuku “Pokreni svoj posao” u okviru projekta “Međuopćinskom saradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške start up-ima”

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U sali Općine Kakanj danas je upriličena dodjela certifikata kandidatima koji su uspješno završili obuku “Pokreni svoj posao” u okviru projekta “Međuopćinskom saradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške start up-ima”.

Ukupna vrijednost projekta za Kakanj iznosi 81.115,67 KM od čega donator uplaćuje 59.695,67 KM, a Općina Kakanj učestvuje s 21.420 KM (u 2020. godini 10.000, ostatak u 2021. godini).Ovaj projekat Općina Kakanj realizira u saradnji s Općinom Jablanica, Općinom Konjic, Udruženjem Link Mostar, Službom za zapošljavanje HNK, Službom za zapošljavanje ZDK – Biro Kakanj, Univerzitetom “Džemal Bijedić” Mostar, RadIN d.o.o. Mostar i firmom Jablanit d.o.o. Jablanica.

Međuopćinsko partnerstvo je jedno od pet partnerstava za zapošljavanje kreiranih u okviru projekta “EU4Business – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju”, koga finansira Evropska unija u BiH, a realizuju GIZ, UNDP i MOR.

Na javni poziv Općine Kakanj za učešće na obukama “Pokreni svoj posao u Kaknju” prijavilo se 38 osoba. Obuku su uspješno završila 22 kandidata i njima su danas dodijeljeni certifikati.Nakon završene obuke kandidati su Udruženju “Link” dostavili biznis planove. Komisija za odabir najboljih poslovnih planova je nakon toga obavila intervjue s prijavljenim kandidatima.

Sljedeće sedmice će biti objavljeno koji biznis planovi će dobiti podršku. Ta podrška se ogleda u sljedećem:- grant sredstva od 5.000 do 10.000 KM za nabavku osnovnih sredstava za rad i sufinansiranje troškova registracije i doprinosa (80 % nabavka opreme i 20 % refundacija troškova doprinosa – od ukupne vrijednosti projekta);- savjetodavna i stručna podrška;- Općina Kakanj će odabranim kandidatima koji pokrenu vlastiti biznis refundirati troškove obaveznih doprinosa za period od 12 mjeseci.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin