Ured načelnika: Upriličen prijem za našeg sugrađanina Cvrljo Mugdima, autora projekta “Genocid na karti”

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Gost u uredu načelnika Općine Kakanj Aldina Šljive danas je bio Kakanjac Mugdim Cvrljo koji je bosanskohercegovačkoj i široj javnosti poznat kao autor projekta “Genocid na karti”.

Projekat nazvan „Genocid na karti“ se sastoji od tri karte na kojima su označene masovne grobnice, mjesta pogubljenja i trasa kretanja “Marša mira” od Nezuka do Srebrenice. Uz svaku kartu (tri dana marša tri karte) nalazi se i list sa koordinatnim instrukcijama unesenih elemenata na kartama. Pored ovoga, na kartama su uneseni i podaci o broju skeletnih ostataka pronađenih u označenim masovnim grobnicama.

Ove karte danas su dostupne i koriste svim učesnicima “Marša mira”, ali i cjelokupnoj javnosti, radi boljeg razumijevanja genocida koji je počinjen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici.

Karte se nalaze i u 265 škola na području F BiH.

Općina Kakanj će otkupiti ove karte u određenom broju primjeraka kako bi iste bile podijeljene ovogodišnjim kakanjskim učesnicima “Marša mira” koji prema Nezuku polaze u nedjelju 7. jula.

Aktivnosti koje se odnose na pripremu i organizaciju učešća Kakanjaca na ovogodišnjem “Maršu mira” Općina Kakanj je pomogla finansjskim iznosom od 1.200 KM.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin