Važan trenutak, posebno za mještane Brnjica, Subotinja i Mramora: Potpisan Sporazum o saradnji na realizaciji projekta “Izgradnja dionice ceste Donji Kakanj – Kondžilo (Brnjic), od skretanja za Mramor do postojećeg mosta na rijeci Ribnici

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U sali Općine Kakanj danas je potpisan Sporazum o saradnji na realizaciji projekta “Izgradnja dionice ceste Donji Kakanj – Kondžilo”. Radi se o prvoj fazi koja podrazumijeva grube radove na probijanju trase od skretanja za Mramor do postojećeg mosta na rijeci Ribnici (od profila P35 do profila P118).

Cilj projekta je rješavanje problema putne komunikacije dolinom rijeke Ribnice.

Dužina dionice u ovoj fazi iznosi 2.067 m.

Vrijednost radovi u prvoj fazi je 911.297,02 KM, dok je vrijednost kompletnog projekta oko 2.500.000 KM.

Potpisnici Sporazuma su Općina Kakanj, Rudnik mrkog uglja Kakanj, Tvornica cementa Kakanj i firma Trgošped.

Obaveze firme Trgošped su finansiranje i izvođenje pripremnih i zemljanih radova prvog dijela trase u dužini od 205,38 m i širine 7,5 m (od stacionaže 2712,5 m do 2917,88 m), te će u tu svrhu Trgošped do 31.12.2019.godine finansirati i izvesti radove u ukupnoj vrijednosti od 120.000 KM (bez PDV-a).

Tvornica cementa Kakanj se obavezala da će na račun Općine Kakanj donirati novčana sredstva kojim će finansirati izvođenje pripremnih i zemljanih radova drugog dijela trase u dužini od 525 m i širine 7,5 m (od stacionaže 2187,5 m do 2712,5 m). Za tu svrhu Tvornica cementa Kakanj će do 31.12.2019.godine na račun Općine Kakanj donirati sredstva u iznosu od 250.000 KM (bez PDV-a).

Rudnik mrkog uglja Kakanj se obavezao da će finansirati i izgraditi treći dio trase tj. dio pristupnog puta do brane i saobraćajnicu preko prelivnog kanala na brani u ukupnoj vrijednosti od 100.000 KM (bez PDV-a).

Rudnik mrkog uglja se obavezao da će izgraditi branu preko koje će prolaziti saobraćajnica odgovarajuće širine za putnička i motorna vozila.

U skladu s Odlukom o davanju prethodne saglasnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju uglja, Rudnik mrkog uglja Kakanj je dužan u roku od 2 godine od dana potpisivanja ugovora o koncesiji izgraditi funkcionalnu asfaltiranu saobraćajnicu kroz eksploataciono polje PK “Vrtlište” na dionici od buduće brane na Ribnici do regionalne ceste R 445.

Finansijsko učešće Općine Kakanj u projektu iznosi 441.297 KM (bez PDV-a), rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, eksproprijacija, pribavljanje potrebnih saglasnosti, izrada i finansiranje potrebne projektno-tehničke dokumentacije i građevinske dokumentacije.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin