VAŽNO! Uputstvo-Kako spasiti voće od snijega i niskih temperatura, Služba civilne zaštite dozvolila aktivnosti zadimljavanja u voćnjacima

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Shodno nepovoljnim vremenskim uslovima, praćeno snijegom i prema najavama mogućih niskih temperatura koje u ovom periodu vegetacije negativno se odražavaju na većinu poljoprivrednih kultura, a posebno u oblasti voćarstva i povrtlarstva.

Voćne vrste trenutno se nalaze u veoma osjetljivoj fazi, u periodu pupanja i cvjetanja, neke rane sorte i u fazi zametanja plodova, a povrtlarske kulture su tek posijane ili posađene u zatvorenom prostoru, a neke na otvorenom prostoru.

Prema najavama meteorologa, niske temperature mogu se očekivati i u narednim danima, što će usloviti pojavu mraza koji može dovesti do oštećenja pupova i cvjetova, i eventualno zametnutih plodova, kao i mladih izdanaka.

Kako bi se ublažile posljedice u navedenim oblastima, nadležna služba Općine Kakanj preporučuje poljoprivrednim proizvođačima da obave sljedeće aktivnosti:Imajući u vidu da snijeg može oštetiti i polomiti rodne grane, trebalo bi shodno mogućnostima obaviti čišćenje snijega sa istih ručnim otresanjem, kako bi se rodne grane rasteretile i ublažilo lomljenje. Kod jagodičastog voća trebalo bi obaviti i podvezivanje špage ispod rodnih grana kako bi se grane naslonile i zaštitile od lomljenja. Rodne grane koje su napukle ne treba odmah uklanjati, jer će dobar dio njih nastaviti razvijati se i plodonositi.

U našim uslovima postoje dvije mogućnosti zaštite što i predlažemo: zadimljavanjem, odnosno utopljavanjem i primjenom biostimulatora.

Vatra ili zadimljavanje je efikasan način ukoliko se radi pravilno jer proizvođači često koriste materijal koji dimi, ali ne stvara toplotu. Pravilno je da se zapali i kontroliše više malih vatri, što u praksi nije toliko problematično.

Ukoliko se koriste bale sijena ili piljevina, poljoprivredni proizvođači je mogu upakovati u vreće i blagovremeno rasporediti.Nakon stabilizacije vremenskih prilika, trebalo bi odmah obaviti prskanje biostimulatorima, kao što su Sinergon 2000, Aminoflex ili nekom drugom aminokiselinom koja ublažava stresne situacije i pomaže biljci da što bolje podnese ove šokove.

Također preporučuje se prokopavanje kanala i popravak drenaže, kako bi se višak vode izveo iz voćnjaka.

Niske temperature i mraz mogli bi pričiniti štete i na usjevima kako na otvorenom polju, tako i u plastenicima i staklenicima. Preporuka je da se tek posađene biljke prekriju agril folijom ili drugim tekstilom koji se koristi u poljoprivredi. Osim toga, ko je u mogućnosti može u plastenike i staklenike postaviti i grijalice.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin