Sastanak sa vijećem roditelja privatnog vrtića “Pčelica”: Načelnik podržao inicijativu roditelja da se u periodu javne rasprave uputi prijedlog za uvrštavanje subvencije za njihovu djecu u Budžetu Općine Kakanj za 2020. godinu

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Vijeće roditelja djece koja pohađaju Privatnu predškolsku ustanovu “Pčelica” Kakanj danas su na sastanku s načelnikom Općine Kakanj Aldinom Šljivom ukazali na diskriminirajući odnos prema njihovoj djeci u odnosu na djecu koja pohađaju vrtić “Mladost” čiji rad finansira Općina Kakanj.

Roditelji djece iz Vrtića “Pčelica” za svoju djecu plaćaju 170 KM mjesečno, dok roditelji iz Vrtića “Mladost” plaćaju simboličnih 50 KM obzirom da sve troškove za plaće uposlenika i sve ostale troškove plaća Općina Kakanj.

Roditelji su izrazili i nezadovoljstvo kriterijima prema kojima se vršio prijem djece u vrtić “Mladost” obrazlažući to stavom da su na kraju u privatnom obdaništu gdje je cijena skuplja završila djeca roditelja sa skromnijim primanjima.

Načelnik Aldin Šljivo je s punim razumijevanjem saslušao stavove roditelja, te je i sam izrazio nelogičnosti koje su dovele do nezadovoljstva roditelja.

Podsjetio je i na činjenicu da se zalagao za drugačije kriterije prijema djecu u obdanište “Mladost”, te je naglasio da se u skorijem periodu očekuje promjena ovih kriterija.

Načelnik je podržao inicijativu roditelja da se u periodu javne rasprave uputi prijedlog da se u Budžetu Općine Kakanj planira iznos od oko 70.000 KM u svrhu subvenciniranje troškova djece u privatnom obdaništu kako bi ta djece bila izjednačena u pogledu prava u odnosu na djecu iz vrtića u vlasništvu Općine Kakanj.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin