Sjećanje na istaknute kakanjske antifašiste pred 8.april-Dan oslobođenja Kaknja: Rudi Mali (1912-1942)

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Rudolf Rudi Mali je rođen 1912. godine u Esenu u Njemačkoj, poznatom rudarskom centru gdje mu je otac, porijeklom Slovenac iz Kamnika, došao u potrazi za poslom i kao rudar radio. Bile su to sudbonosne godine kada se pripremao i uskoro otpočeo Prvi svjetski rat u koji je ušao i Rudijev otac. Njegova majka sa djecom vraća se u Kamnik gdje dočekuje kraj rata i povratak supruga koji je bio u četverogodišnjem zarobljeništvu. Opet su poslije toga uslijedila potucanja u borbi za posao. Tako je za porodicu Mali jedna usputna stanica bila Banja Luka u kojoj su se zadržali sedam godina. Godine 1936. Rudi je krenuo u Španiju, međutim uhvaćen je na granici pa je morao odležati šest mjeseci u logoru u Francuskoj. Nakon toga bio je protjeran u Kamnik odakle su mu bili roditelji. Odatle je, međutim, morao ići za roditeljima jer su se u međuvremenu oni nastanili u Kaknju. Došavši u Kakanj Rudi je radio kao kovač u Staroj jami, a kasnije je bio ložač na lokomotivi u Novoj jami.

U Kaknju ga je 1941. godine zatekao rat. Bio je zatvaran, ali je, zahvaljujući sretnoj okolnosti da je imao rodni list ispisan na njemačkom jeziku, bio pušten na slobodu. Po izlasku iz zatvora pomagao je NOP zajedno sa svojom suprugom Danicom.

1942. godine uključuje se u Zenički partizanski odred. 4. maja 1942. godine mučki je ubijen od strane četnika jer je u tom periodu Odred zahvatila sramna četnička izdaja.

Izvor podataka: Monografija Kaknja

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin