Bratske općine

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Bratska općina Gebze, Republika Turska

 

Općinsko vijeće je na svojoj 17. sjednici održanoj 29.04.2022. godine donijelo Odluku o uspostavljanju prijateljstva i saradnje između Općine Kakanj (Bosna i Hercegovina) i Općine Gebze (Republika Turska) – („Službene novine Općine Kakanj“, broj: 5/22).

 

Općina Kakanj, na principima izražene volje, međunarodnog uvažavanja i obostranih interesa, uspostavit će prijateljske odnose i saradnju sa Općinom Gebze (Republika Turska) u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, turizma, sporta, zaštite prirodnog i kulturnog nasljeđa, te na drugim područjima za koja se ukaže zajednički interes ili potreba.

Bratska općina Aliaga, Republika Turska

aliagabld-logo
kakanj-grb

Općinsko vijeće je na svojoj 33. sjednici održanoj 29.07.2011. godine donijelo Odluku o uspostavljanju prijateljstva i saradnje između općine Kakanj (Bosna i Hercegovina) i općine Aliaga (Republika Turska) -(„Službene novine Općine Kakanj“, broj: 8/11).


Na osnovu navedene Odluke, dana 23.04.2012. godine u općini Aliaga je potpisan Sporazum o prijateljstvu i saradnji prilikom posjete delegacije Općine Kakanj ovoj prijateljskoj Općini u Republici Turskoj. Donošenjem Odluke i potpisivanjem Sporazuma o prijateljstvu i saradnji označen je početak saradnje i
povezivanje ove dvije općine i obogaćivanje obostranih odnosa kroz privrednu i kulturnu saradnju.

Bratska općina Zavidovići, Bosna i Hercegovina

zavidovici-logo
kakanj-grb

Općina Kakanj je uspostavila bratske odnose sa općinom Zavidovići na osnovu Odluke Općinskog vijeća Zavidovići o bratimljenju broj 01-05-362/10 („Službeni glasnik općine Zavidovići“, broj: 3/2010), koja je donosena na 20. sjednici održanoj 27.03.2010. godine.


Potpisivanjem sporazuma o bratimljenju, stvorena je mogućnost saradnje i promicanja međusobnog razumijevanja i prijateljstva, te učvršćivanja prijateljske saradnje i razmjene iskustva, a sve na dobrobit obje općine. Ovim sporazumom izražava se zajednička želja za utemeljenjem trajne međusobne saradnje na području privrede, kulture, nauke, turizma, prosvjete i sporta, te na ostalim područjima za koje se ukaže zajednički intere, također davat će podršku jedna drugoj i aktivno će sudjelovati na važnim manifestacijama obje općine.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin