Čestitka načelnika Mirnesa Bajtarevića povodom 27. jula – Dana ustanka naroda BiH

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

27. juli je jedan od najsvjetlijih datuma iz historije naše domovine Bosne i Hercegovine. Prvi ustanički pucanj iz 1941. godine zaslužuje posebnu pažnju jer se radi o početku pokreta golorukog i nenaoružanog naroda koji se odvažio suprotstaviti snažnoj armadi okupatora koji su porobili gotovo cijelu Evropu. U vrijeme kada su i tadašnje velike sile padale pod naletima Hitlerovih falangi, bosanski čovjek, još prije rata osiromašen, a okupacijom totalno uništen i ojađen, umjesto dodvoravanja novom režimu, rizikuje život kako bi pokrenuo snažan otpor.
Ne treba zaboraviti ni druge historijske činjenice koje kazuju da se ovdašnji narodi nisu mirili sa okupacijom i zločinačkim suludim projektima širenja rasne mržnje, ugnjetavanja, porobljavanja, pljačkanja i ubijanja nevinih ljudi. Posebnu pažnju zaslužuju rezolucije iz 1941. godine kojima su muslimanski intelektualci iz tog perioda osudili ubijanje nevinih ljudi od strane okupatora i domaćih izdajnika. Mostarska rezolucija – 21. oktobra, Banjalučka – 12. novembra, Bijeljinska – 2. decembra, Tuzlanska – 11. decembra 1941. godine, svaka od njih gotovo identično osuđuje ubistva i progone naroda BiH koji su bili žrtve fašizma. Rezolucijama je tražena sigurnost života, časti, imovine i vjere. I ove rezolucije iz 1941. godine su bile veoma hrabar čin i glas protiv zločina, te svojevrstan doprinos ustanku. One imaju veliki značaj sa aspekta humanih civilizacijskih dostignuća pa im u vrednovanju činjenica iz perioda Drugog svjetskog rata treba dati zasluženo mjesto, posebno zbog toga sto su potpisnici ovih rezolucija zbog svojih stavova bili proganjani, zatvari i ubijani na okrutan način od strane zločinačke NDH.
Mi imamo razloga da budemo ponosni na sve oblike otpora fašizmu koji su se pojavili na našim prostorima. Naš ponos temeljimo na nekoliko značajki. To su herojska borba bosanskohercegovačkih antifašista koji su pružili otpor fašizmu kroz djelovanje partizanskih odreda, to su rezolucije intelektualaca iz 1941. godine koji su dizali svoj glas protiv zločina, to je časna borba Armije R BiH protiv agresije u periodu 1992-1995.
Naš vrijednosti sistem koji se temelji na pomenutim značajkama iznjedrio je u našem gradu i našoj domovini snažan antifašistički blok zdravorazumskih i dobronamjernih ljudi. Ova snaga ima zadatak i misiju da snažno i učinkovito reagira na svaki pojavni oblik fašizma poput širenja predrasuda, negiranja i napada na etnički druge i drugačije, širenja govora mržnje i drugih necivilizacijskih i nečasnih radnji. Snagu ovog antifašističkog fronta čuvamo i jačamo stalnim ukazivanjem na našu slavnu antifašističku prošlost i sve časne radnje kojima su narodi BiH dizali svoj glas protiv fašizma, nacizma, velikodržavnih projekata, agresije, porobljavanja, asimiliranja i svih oblika mržnje. Sa ovakvim porukama i razmišljanjima, svim antifašistima upućujem čestitku povodom 27. jula – Dana ustanka naroda BiH.
Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin