Općina Kakanj zvanično ispunila uslove za BFC SEE certifikat

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Općina Kakanj zvanično jedna od općina/gradova u BiH s povoljnim poslovnim okruženjem – ispunili uslove za BFC SEE certifikat

Nakon nedavne verifikacione posjete i analize rezultata koje je postigla Općina Kakanj kako bi ispunila kriterije, Općini Kakanj zvanično je dodijeljen prestižni BFC SEE certifikat (Business Friendly Certification South East Europe – Certifikat o povoljnom poslovnom okruženju).

Program certifikacije općina s povoljnim poslovnim okruženjem je instrument koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu investicionih potencijala, infrastrukture, usluga i informacija koje nude potencijalnim investitorima i postojećoj privredi.

Općine koje uspiju da ispune uslove za sticanje BFC SEE certifikata se pozicioniraju kao najnaprednije lokalne samouprave u regionu, čime se kvalifikuju za podršku nacionalnih i međunarodnih institucija i donatora, uz aktivnu promociju na regionalnom i međunarodnom nivou.

„Ovo je veliko priznanje za brojne pozitivne procese koji su pokrenuti i realizirani proteklih godina u Kaknju u oblasti poduzetništva. Ovo je podstrek da još snažnije i odlučnije nastavimo sa politikom kontinuiranih poboljšanja i unapređenja svih oblasti poduzetništva“, rekao je načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo.

Program certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem je namijenjen općinama i gradovima koji su strateški opredijeljeni da unaprijede poslovni ambijent, privuku investicije i podstaknu razvoj lokalne ekonomije.

BFC SEE certifikat je priznanje i obaveza za bržu i efikasniju administraciju, kvalitetnije pružanje usuga prije svega privrednim subjektima i investitorima, bolje investicione rezultate odnosno sve ono što utiče na kvalitet povoljnog poslovnog okruženja.

Proces certifikacije je počeo u septembru 2017. godine u vrijeme kada je dužnost načelnika Općine Kakanj obavljao Nermin Mandra, a nastavljen je, istim intenzitetom, i nakon što je za vršioca dužnosti načelnika Općine Kakanj imenovan Aldin Šljivo.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin