Ured načelnika: Upriličen sastanak s predstavnicima Zeničke razvojne agencije – ZEDA

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U uredu načelnika Općine Kakanj Mirnesa Bajtarevića održan je sastanak s predstavnicima Zeničke razvojne agencije – ZEDA. Gosti su bili direktor Senad Pašalić, Aida Pašalić-Uzunović i Velida Abazović.

Teme razgovora bila su ključna pitanja i potencijalni projekti koji bi mogli unaprijediti život u lokalnoj zajednice a time i suradnju između Općine Kakanj i ZEDA-e.

Sastanak je bio prilika za razmjenu informacija o mogućnostima zajedničkog apliciranja i finansiranja projekata iz sredstava EU za transnacionalnu suradnju, a područja od interesa su: turizam, zaštita okoliša, cirkularna ekonomija, očuvanje biodiverziteta i druge teme definirane specifičnim ciljevima poziva.

U narednom periodu uslijedit će info sesija za zainteresirane partnere na drugom pozivu Interreg Danube Region programa gdje će se dobiti više detalja o samom projektu i mogućim projektnim prijedlozima, te potencijalnim partnerima za projekat.ZEDA je osnovana 2004. godine s ciljem ekonomskog razvoja, pomoći razvoju MSP i kreiranju povoljnog ambijenta što sveukupno vodi ka razvoju zajednice ili regije.

Od tada ZEDA je implementirala niz uspješnih projekata finansiranih od domaćih i stranih sredstava, kao što se EU fondovi i programi.

Jedan od programa transnacionalne saradnje je Intereg Danube Region program u kojem je ZEDA aplicirala sa prijedlogom projekta kao vodeći partner što predstavlja značajan uspjeh bh partnera.

Podijelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin